Designing a Language

Designing a Language omvat een documentaire en een online leerplatform waarin talen centraal staan: hoe ontstaan ze, hoe verdwijnen ze? Als uitgangspunt geldt dat elke taal een systeem is dat wordt gecreëerd door mensen die zichzelf definiëren als leden van een groep. Het project plaatst taalontwikkeling in historisch perspectief. Ook wordt betoogd dat de meeste talen tegen het eind van deze eeuw zullen verdwijnen en wordt voorgesteld om een nieuwe taal te ontwerpen voor de micronatie Liberland.

Peter Bilak

www.peterbilak.com

Peter Bilak is (grafisch) ontwerper en publicist. Hij is onder meer oprichter van de designtijdschriften Dot Dot Dot en Works That Work. Met zijn bedrijf Typotheque richt hij zich op letterontwerp.

Xe

Xe vertelt een fictief propagandistisch verhaal over xenofobie. De makers zien Xenon – een edelgas dat amper waarneembaar is in onze atmosfeer – als metafoor voor de xenofobe tendens die, mede gevoed door populisme, duidelijk zichtbaar is in onze maatschappij. Door gebruik te maken van populistische tactieken wordt een angstbeeld gecreëerd rondom Xenon. Werkelijkheid en fictie worden samengebracht in een omnimediale campagne; hierdoor ontstaat een geloofwaardige schijnwerkelijkheid waar liefhebbers van complottheorieën van zullen smullen.

Benedikt Wöppel

www.benediktwoeppel.net

Benedikt Wöppel is ontwerper, filmmaker en sounddesigner.

Martijn van der Wardt

www.sturmisch.nl

Martijn van der Wardt is digitaal strateeg, user experience (UX) designer en innovator bij BNN-VARA.

Maria’s Lab

Maria’s Lab is een alternate reality game. Hoofdpersoon Maria houdt zich bezig met gentechnologie – het hacken van dna. De filmpjes die ze hierover maakt plaatst ze op haar YouTube-kanaal. Op een dag doet ze een bijzondere ontdekking die grote gevolgen heeft. Door middel van interactieve en game-elementen die op verschillende bestaande platforms worden uitgewerkt, zijn Maria’s volgers in staat de loop van het verhaal te beïnvloeden. Om Maria te helpen moeten zij samenwerken om puzzels en vragen op te lossen. Terwijl ze meegezogen worden door de spannende gebeurtenissen, worden de spelers ertoe aangezet na te denken over actuele ethische kwesties rondom gentechnologie.

Sherida Halatoe

www.tiger-squid.com

Sherida Halatoe is game-ontwikkelaar. Met haar bedrijf Tiger & Squid creëert zij meeslepende videogames waarin de menselijke psyche, interconnectiviteit en schoonheid centraal staan.

Elja Looijestijn

www.eljalooijestijn.nl

Elja Looijestijn is journalist bij de VPRO Gids en media-app Koos. Zij is oprichter en hoofdredacteur van De Dakhaas, onafhankelijk magazine over Utrecht.

Iedereen is live

Livestreams komen vaak negatief in het nieuws: een live zelfmoord, live moord of live mishandelingen. Iedereen is live laat een andere kant zien van dit nieuwe, vluchtige medium. Onder leiding van een presentator loodst een panel van beroepskijkers het publiek door een selectie van interessante livestreams. Tijdens een marathon van 24 uur zien we dat werkelijk de hele wereld live is: van het land van de rijzende zon tot de surfdudes in Californië. Het concept leent zich ook uitstekend voor een uur live online video in het weekend. In beide gevallen is input van het publiek bepalend voor het verloop van de ‘reis’.

Stëfan Schäfer

stefanschafer.net

Stëfan Schäfer is ontwerper. In zijn werk onderzoekt hij hoe het fysieke en digitale verenigd kunnen worden.

Jasper Koning

linkedin.com

Jasper Koning is redacteur bij VPRO Digitaal, Tegenlicht en Nederland van Boven. Hij werkt op het snijvlak van nieuwe en traditionele media.

The Independent Show

The Independent Show is een fictieve talkshow over vrijheid in een nabije toekomst – met vandaag als vertrekpunt. In de serie, die 8 à 10 afleveringen omvat, gaat amusement gepaard met een informatieve onderlaag over wat zou kunnen komen. In de eerste aflevering, die zich afspeelt in 2026, zijn de regering en het koningshuis afgezet door een groepering die er extreme denkbeelden op nahoudt. Na een staatsgreep is direct ‘Het Regelement’ ingevoerd: een stelsel van extreme regels en onderdrukkende wetten. Door middel van propaganda en een social-mediacampagne met de focus op veiligheid en controle, krijgt de groepering de meerderheid van de bevolking aan hun kant. Onder leiding van Willem-Alexander en Amalia is verzetsgroep Nouveaux opgezet.

Donna Verheijden

www.donnaverheijden.nl

Donna Verheijden is filmmaker en grafisch ontwerper. In haar korte film Land of Desire – Happy is the New Black (2016) bevraagt zij onze consumptiemaatschappij en het door verlangen gedreven medialandschap.

Leon Zervos

www.linkedin.com

Leon Zervos is webredacteur bij BNN-VARA. Hij leverde onder meer bijdragen aan #BOOS Polertiek en De Stembus.

Face the Interface

Omdat nieuwe techniek intimiderend is wordt het gemythologiseerd. Er ontstaan aannames, gevoed door extremen: enerzijds het techno-utopisme uit Silicon Valley, anderzijds de angst voor het aantasten van onze privacy en persoonlijke levenssfeer. Met Face the Interface wordt techniek die een belangrijk deel van ons leven is geworden op een laagdrempelige manier bespreekbaar gemaakt.

Algoritmes zijn overal. Ze maken dingen slimmer, efficiënter en mooier. Maar wat weten we écht over algoritmes? Hoe maken ze beslissingen? En wat voor invloed hebben ze op ons leven? Het meest persoonlijke wat we hebben is ons gezicht. Ook dat is inmiddels deel geworden van algoritmes. Dagelijks worden we gescand, getagged en gedeeld. Bewust én onbewust. Hoe zou het zijn als een algoritme je een verhaal zou vertellen, simpelweg doordat jij naar jezelf kijkt?

Project ontwikkeld met medewerking van Maartje Smits (script) en Pam Toonen (realisatie prototype).

Anja Groten

anjagroten.com

Anja Groten is ontwerper en onderzoeker. Door het ontwerpen van collectieve momenten beoogt ze (publieke) discussies uit te lokken. Zij is medeoprichter van het interdisciplinaire collectief Hackers & Designers.

Hay Kranen

www.haykranen.nl

Hay Kranen is webontwikkelaar en -onderzoeker. In zijn werk richt hij zich op het grijze gebied tussen kunst, techniek en narratief.

Attention as Currency

De manier waarop geadverteerd wordt, en de middelen die ingezet worden, zijn de afgelopen tien jaar drastisch veranderd. Het benutten van grote oppervlakken naast de snelweg heeft plaatsgemaakt voor advertentiemethodes die rechtstreeks op onze geest inpluggen. Kleine beetjes van onze aandacht worden verhandeld op de zogenaamde ‘Attention Market’. Iedere keer wanneer je content bekijkt die commercieel interessant is, worden ‘stukjes’ van je aandacht bij opbod verkocht aan de hoogste bieder. Dit is de magie van deze Real-Time Bidding Exchanges: pixels worden omgezet in online advertenties, deze transformeren in aandacht en jouw aandacht wordt omgetoverd in geld voor een ander.

Deze afleidingsmarkt geniet ook de belangstelling van autoritaire overheidsinstanties wereldwijd. Want: als je je aandacht richt op iets wat aantrekkelijk is, maar in wezen irrelevant, weerhoudt het je ervan kritisch te zijn. Attention as Currency is een voorstel voor een alternatieve vorm van ‘gezond’ advertentieverkeer; de optelsom van onze aandacht is immers ons leven.

Heleen Blanken

www.heleenblanken.com

Heleen Blanken is filmmaker, fotograaf en VJ. In haar werk verbindt zij beeld en geluid en laat zich daarbij inspireren door natuur en wetenschap.

Philip Schütte

www.philipschuette.com

Philip Schütte is beeldend kunstenaar en lead creative bij Random Studio. Hij is gefascineerd door de psychische, fysieke en sociale impact van het digitale op onszelf.

Humaan Kapitaal

In 2015 leidt de toestroom van grote groepen mensen naar Nederland tot een beladen debat. Het project Humaan Kapitaal is een zoektocht naar de toegevoegde waarde van de nieuweling. Het bepalen van deze meerwaarde gebeurt aan de hand van een economisch prisma.

Laura Hermanides

www.linkedin.com

Laura Hermanides bedient zich als filmmaker van verschillende genres. Zij realiseerde onder meer de korte film Nymphet (2014) en de documentaire Geef me 's ongelijk (2015).

Jan Willem Petersen

www.specialistoperations.eu

Jan Willem Petersen is architect, ruimtelijk ontwerper en onderzoeker. Met zijn bedrijf Specialist Operations houdt hij zich bezig met ruimtelijke vraagstukken.