Show chat
1
Hide chat

SANDBERG@MEDIAPARK

Info

Sandberg@Mediapark is de masterclass voor mediamakers die hun grenzen willen verkennen; doel is om nieuwe vormen van vertellen te ontwikkelen.

De masterclass wordt georganiseerd door het Sandberg Instituut, de masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.
Elke editie krijgt een ander, actueel thema. Acht antidisciplinaire teams van o.a. programmamakers, ontwerpers, journalisten, data-analisten en nieuwe media kunstenaars werken gedurende zes maanden intensief samen aan concepten voor nieuwe mediatoepassingen, aan de hand van een door henzelf geformuleerde onderzoeksvraag. Zij worden daarbij gevoed door inspirerende sprekers uit binnen- en buitenland.

Het traject wordt afgesloten met een publieke bijeenkomst op 21 juni 2019 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De teams presenteren dan de innovatieve projecten die zij ontwikkeld hebben.

DEELNEMERS 2018
Arnoud Traa & Winny de Jong
Frederique Melman & Cyanne van den Houten
Dirk Vis & Selby Gildemacher
Frank Bosma & Dorian de Rijk
Merel Barends & Hasna El Maroudi
Janna Ullrich & Jelle Klumpenaar
Klasien van de Zandschulp & Reber Dosky
Leon van Oord & Martijn Kieft

ORGANISATIE
De masterclass is de opvolger van Sandberg@Mediafonds. Dit succesvolle innovatielab werd tot 2015 door het Sandberg Instituut en het Mediafonds georganiseerd. Hieraan kwam een einde toen het Mediafonds zijn activiteiten moest staken. 

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Sandberg Instituut hebben vervolgens de handen ineengeslagen om de masterclass in vergelijkbare vorm voort te zetten. Samen maken zij zich sterk voor talentontwikkeling en innovatie.

Het traject wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, VPRO en NTR. Deze partijen zijn vertegenwoordigd in de redactieraad van de masterclass en betrokken bij selectie van de deelnemers. Het Stimuleringsfonds biedt de deelnemers een vergoeding. Daarnaast wordt samengewerkt met enkele andere partnerorganisaties uit cultuur en media.

MANAGEMENT & SAMENSTELLING
Annelys de Vet
Hoofd afdeling Ontwerpen
Sandberg Instituut

Juliette Jansen
Programmacoördinator voor makers – afdeling toegang
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

BEGELEIDING MASTERCLASS 2019
Anna Pedroli
Rogier Klomp

PRODUCTIE
Charlotte Corstanje

CONTACT
info@sandbergmediapark.nl

 

Partners

Gerealiseerd

(2015)

Propaganda by the People

Eefje Blankevoort, Arnold van Bruggen & Rogier Klomp
propagandabythepeople.eu

In het huidige Europa hebben natiestaten meer aantrekkingskracht dan de overkoepelende Europese Unie; het verhaal van ‘voorspoed door vrede en stabiliteit’ klinkt na 70 jaar vrede tussen de landen niet meer urgent. Propaganda by the People is een zoektocht naar nieuwe verhalen en een nieuwe beeldtaal: de ultieme propaganda voor Europa. Via een speciale tool worden Europese burgers in staat gesteld hun eigen verhaal te vertellen. Al deze verhalen worden als beeld en animatie verzameld op de eigen website en samengebracht in de allereerste Europese crowdsourced propagandafilm.

(2014)

The Smell of Data

Froukje Tan & Leanne Wijnsma
smellofdata.com

Ons reukvermogen heeft ons van meet af aan geholpen te overleven. Maar sinds het jagen en verzamelen vooral online is gaan plaatsvinden, kan onze neus ons niet langer waarschuwen voor de gevaren die op de loer liggen in de digitale wildernis. Met behulp van een geurdispenser en een uniek parfum, functioneert The Smell of Data als waarschuwingsmechanisme dat ons op instinctieve wijze bewust laat worden van de kwetsbaarheid van onze eigen data.

(2014)

We Are Data

Thomas Blom & Tijl Akkermans
wearedata.nl

We zijn data geworden. Elke beweging, elke handeling, elke keuze kan persoonlijke en privacygevoelige informatie genereren. Door technische innovaties is men steeds beter in staat om deze data te meten en te gebruiken. In een installatie, die op verschillende plekken en evenementen inzetbaar is, laat We Are Data je ervaren wat het betekent om heel persoonlijke gegevens af te staan en welke waarde je privacy vertegenwoordigt.

(2013)

Quoter

Andreas Schöfl, Rob Meerman & Esther Wouda
www.quotr.nl

Quoter is een quiz voor smartphones, waarbij verschillende spelers elkaar testen op basis van actuele, verrassende quotes uit het nieuws: ‘wie zei wat… en waarom?’. Het doel is niet om zo snel mogelijk te spelen, maar juist om de verdieping op te zoeken. Doordat de nieuwsgierigheid naar het nieuws áchter de catch phrase geprikkeld wordt – en spelers direct doorgelinkt worden naar de nieuwsbron – blijft het nieuws beter hangen.

(2013)

SAAM

Alexander Zeh & Dagan Cohen
miraclethings.nl

SAAM is een applicatie die de mogelijkheid biedt de uitzending van een tv-programma en de bijbehorende twitter-discussie gelijktijdig op één scherm te volgen. Traditionele media en de feedback via sociale media worden geïntegreerd op één online kanaal met een split-screen interface

(2013)

Swartzshield

Joris Hoebe, Tim Murck & Mickey van Zeijl

Interactieve browser game over Aaron Swartz, Bradley Manning, Edward Snowden en andere voorvechters van een vrij en onafhankelijk internet en privacy. In de game wordt de speler getraind om hacker te worden. De speler wordt via de browser meegenomen in een spannende wereld van hacken, piraterij, privacy, corruptie, geheime diensten en overheden. Het verhaal combineert fictie, non-fictie en game-mechanics in een transmediaal avontuur over de vrijheid van internet.

(2013)

Play Mantelzorg

Leonie van Noort & Eelco Wagenaar
www.playmantelzorg.nl

Play Mantelzorg laat zien wat mantelzorgen betekent in het leven van alledag. Het is een video-site voor en door mantelzorgers, die hen in staat stelt hun verhalen over het voetlicht te brengen. De site biedt filmpjes van één minuut die door mantelzorgers zijn gemaakt met behulp van de Play Mantelzorg-app. Gaandeweg ontstaan er clusters van filmpjes rond bepaalde thema’s, verrijkt met de reacties van andere mantelzorgers en bezoekers.

(2013)

Behind the Blue Screen

Jaap van Heusden & Ruben Pater
decorrespondent.nl

In landen waar de vrijheid van meningsuiting onder druk staat, is de veiligheid van bronnen en journalisten moeilijk te garanderen. Hoe krijg je de verhalen uit dergelijke landen dan toch verteld? Behind the Blue Screen is ontwikkeld om dit mogelijk te maken. De video-app bedekt het gezicht van een verteller die anoniem wil blijven met een digitaal blauw masker. De toepassing resulteerde in een reeks videoverhalen op De Correspondent, waarin Iraniërs vrijuit over hun land vertellen.

(2013)

IMMRS

Erik van Gameren & Laurens Vreekamp

Immrs gidst je door het nieuws. De toepassing biedt gebruikers een op maat samengesteld nieuwsdossier met relevante artikelen uit verschillende bronnen. De dossiers worden samengesteld door een kundige redactie en zelf ontwikkelde slimme software. Zo worden mooie overzichtsartikelen gecombineerd met een grondige analyse of een prikkelende opinie. Altijd met een antwoord. Begin 2015 is een pilot uitgevoerd.

(2012)

Shippr

Juha van 't Zelfde & Maurits de Bruyn
shippr.tumblr.com

De scheepvaart speelt een cruciale rol in de wereldeconomie: ongeveer 90% van de wereldhandel gaat over zee. Shippr is een datajournalistiek onderzoek met als doel een openbare, publiek toegankelijke datastore te maken voor maritieme data, met informatie over de locatiegegevens van schepen, de lading, herkomst, reders, bestemming, en omstandigheden als weer, milieu en terrorisme. Deze informatie kan benut worden voor traditionele journalistiek, zoals datavisualisaties in de krant, maar ook voor scheepvaartmanagement-games of een Foursquare voor schepen.

(2012)

Taxodus

Femke Herregraven
www.taxodus.net

Geldstromen zoeken de weg van de minste weerstand: ongeveer 50 procent van de wereldhandel stroomt door belastingparadijzen en 83 van de honderd grootste multinationals zijn in Nederland gevestigd vanwege fiscale redenen. Taxodus is een ‘serious game’ waarin de omvang en impact van dit systeem in kaart wordt gebracht. Het gratis onlinespel, waarbij spelers gebruik moeten maken van internationale belastingconstructies om zo min mogelijk belasting te betalen, werd geïntroduceerd in samenhang met het VPRO-programma Tegenlicht over tax free havens.

(2012)

Big data: de Shell search

Shuchen Tan & Rogier Klomp
www.vpro.nl

Documentaire over de geheime onderhandelingen tussen Royal Dutch Shell en de politiek. Het betreft een precair project in Iran. Gesteund door de Nederlandse overheid zoekt Shell de grenzen op van de internationale wetgeving. De documentaire is een voorbeeld van data-driven journalistiek waar grote hoeveelheden data worden ingezet als bron voor storytelling en analyse. Door middel van animaties wordt complexe informatie begrijpelijk gemaakt voor een groot publiek.

(2012)

0. (nulpunt)

Vinca Kruk, Daniel van der Velden & Jonas Staal

0. – spreek uit: Nulpunt – is een ontwerp voor een online platform waarmee overheidsinformatie digitaal toegankelijk en bruikbaar gemaakt kan worden. Het idee is een reactie op voornemens om de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) te herzien, waardoor het voor burgers juist moeilijker zou worden informatie op te vragen aangaande kwesties van gemeenschappelijk belang. Het platform is een kruising tussen WikiLeaks (toegang tot het permanente, maar geforceerde ‘lek’) en sociale media (de ‘lekken’ kunnen becommentarieerd worden en gedeeld met andere gebruikers).

(2012)

Peilen doe je zo

Valérie Schuit & Coralie Vogelaar

Visueel onderzoek naar de zin en onzin van peilingen en opinieonderzoek. Het project analyseert hoe het zit met de representativiteit, de self fulfilling en self denying prophecies, de steekproefgrootte, de cognitieve vertekening, het effect van zelfselectie, het niveau van generalisaties en de betekenis van mixed-mode onderzoek. Met een eigen panel en volledig transparante werkwijze, biedt Bureau Peilendoejezo een alternatieve benadering voor het reguliere opinieonderzoek.
– Gerealiseerd door Coralie Vogelaar

(2011)

Saving Face

Hermen Maat, Karen Lancel & Matthijs ten Berge

Bij het vaststellen van onze identiteit en die van de ander, nemen ‘genetwerkte’ surveillance en identificatietechnologieën de rol van onze zintuigen over. De smartphone app Saving Face brengt de ontmoeting met de ander via zintuiglijke aanraking terug in het digitale en publieke domein. Je gezicht dient daarbij als palet: door het aan te raken en te strelen kun je ‘schilderen’ op zogenaamde Urban Screens. Hierdoor ontstaat een nieuwe, niet-traceerbare, samengestelde identiteit, van alle gezichten van deelnemers aan Saving Face wereldwijd.

(2011)

Me Machine

Ruben Abels & Monique Nolte

In Me Machine gaan twee jongeren de uitdaging aan zich op Lowlands 2012 gedurende 72 uur realtime te laten volgen. Al hun persoonlijke gegevens zoals lichaamstemperatuur, hartslag en gedrag, evenals de foto’s en tweets die ze versturen, worden door middel van een met sensoren en videocamera uitgerust pak geregistreerd. De twee zijn live te volgen; via social media kunnen anderen reageren op hun gedrag en de dataregistraties. – Gerealiseerd door Monique Nolte

(2011)

Play@HOI

Ties Schenk, Myrthe Veeneman & Marjolein Vermeulen

E-cultuurproject dat gerelateerd is aan de televisieserie Hoe overleef ik, die weer gebaseerd is op de gelijknamige boekenreeks van Francine Oomen. In een interactieve omgeving worden kinderen ertoe aangezet om op een creatieve manier om te gaan met de puberproblemen die de twaalfjarige Rosa in de serie tegenkomt.

(2011)

Meet Your Stranger

André Freyssen & Sander Veenhof
www.meetyourstranger.com

Waar we ook zijn, met de smartphone van tegenwoordig onderhouden we contact met heel de wereld via e-mail, sms of Facebook. Iemand rechtstreeks aanspreken, is tegenwoordig bijna not done. Meet Your Stranger is een app waarmee onbekenden elkaar kunnen ontmoeten door samen te participeren in een interactief theaterstuk. Je checkt in, kiest een personage en ontmoet vervolgens je tegenspeler via een geheim teken in de openbare ruimte. De scène speel je al improviserend, met je smartphone als souffleur.

(2010)

Money & Speed: Inside the Black Box

Joris Maltha, Daniel Gross & Marije Meerman
www.vpro.nl

Wat gebeurde er toen op 6 mei 2010 de Amerikaanse financiële markten om niet direct aanwijsbare redenen en met ongekende snelheid instortten, om vervolgens na 20 minuten tot het oude niveau terug te keren? Deze allereerste TouchDoc (ooit) laat zien wat de samensmelting van het televisie- en computerscherm kan brengen. Het project resulteerde in een waargebeurde thriller die ons meeneemt naar het hart van onze geautomatiseerde financiële wereld. De bijbehorende app biedt de mogelijkheid om zelf financiële data en achtergrondinformatie te verkennen en onderzoeken.

(2010)

De Cirkel

Floris Douma & Victor Vroegindeweij

De Cirkel is een door de kijker bestuurbare online interviewserie. Tien mensen vertellen zittend in een kring hun verhaal. In het midden staat een 360-graden camera, bediend door de kijker. De kijker kan op een persoon klikken waarna die zich tot de kijker richt. De verhalen zijn verrijkt met een optionele commentaarlaag, bestaande uit statistieken of aanvullende citaten. De Cirkel-verhalen hebben een maatschappelijk thema en tussen de verhalen zijn dwarsverbanden te leggen. Die verbanden zijn de basis voor de inhoudelijke navigatie; de kijker kan dus naar eigen inzicht en naar eigen interesse doorklikken.

(2010)

Atlas of Pentecostalism

Bregtje van der Haak & Richard Vijgen
www.atlasofpentecostalism.net

De Pinksterbeweging is de snelst groeiende religieuze beweging ter wereld. Middels global crowdsourcing, big data, film, interviews en academisch onderzoek is deze beweging en haar explosieve groei in kaart gebracht. Dit heeft geresulteerd in een dynamische database, een boek dat real-time informatie bevat en een split-screen film.

(2010)

iYou

Bert Kommerij & Niels Schrader
www.iyou.nu

Op smartphones wordt allerlei data vastgelegd die een beeld kunnen geven van het (media) gedrag van de gebruiker. iYou is een applicatie die deze data filtert, in kaart brengt en visualiseert. De gebruiker ontvangt zo feedback op het eigen communicatiegedrag. Met dit project beogen de makers bij te dragen aan de discussie over mediawijsheid.

(2010)

GPS film / Story engine

Corinne van Egeraat, Esther Polak & Ivar van Bekkum
www.polakvanbekkum.com

GPS (Global Positioning System) is niet alleen een heel handig middel om de weg te vinden, maar schept ook mogelijkheden tot nieuwe visualisaties en manieren van verhalen vertellen. Het project onderzoekt de cinematografische kracht van GPS en brengt GPS-routes tot leven in een 3D-animatie, als waren zij personages in een film. Dit stelt de toeschouwer in staat zich met deze routes te identificeren. Door de bijzondere rol van ruimte en tijd kunnen de ‘personages’ gevolgd worden, een verhaal vertellen, elkaar ontmoeten of juist ontlopen in een ruimtelijke setting. En die setting is, verrassend genoeg, Google Earth.

Edities

2018

Technologie als religie

DOPE **

Winny de Jong & Arnoud Traa

The Sineater **

Frederique Melman & Cyanne van den Houten

DROOMROBOTS **

Selby Gildemacher & Dirk Vis

The Blockchain Rollercoaster **

Frank Bosma & Dorian de Rijk

Operation XX **

Merel Barends & Hasna El Maroudi

‘Suck at first date?’ **

Jelle Klumpenaar & Janna Ullrich

JIN **

Reber Dosky & Klasien van de Zandschulp

Back to the friction; Looking for Adventure & Boredom in a digital life. **

Martijn Kieft & Leon van Oord

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2015

Unmapping Europe

Editie 2015 van de Sandberg@Mediafonds masterclass kreeg als thema UNMAPPING EUROPE.

Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016 was aanleiding om stil te staan bij de toekomst van de Europese Unie en belangrijke geopolitieke kwesties als de rol van de staat binnen de geglobaliseerde wereld en de veranderende relatie tussen burger en overheid.

Zeven teams van programmamakers, regisseurs, ontwerpers, journalisten, programmeurs en nieuwe media kunstenaars werkten aan projecten waarin zij de Europese grenzen, identiteit, nationaliteit en beeldcultuur bevragen en onderzoeken.

Zij kregen input van onder meer Juha van ’t Zelfde (Lighthouse), Basia Lewandowska Cummings (The Guardian), Andrew Sleigh en Maria Hlavajova (BAK). Begin juni 2015 werden de projecten voorgesteld tijdens een besloten bijeenkomst in De Waag. Tijdens het Nederlands Film Festival zijn de gesubsidieerde projecten in progress aan het publiek gepresenteerd.

 

Propaganda by the People *

Eefje Blankevoort, Arnold van Bruggen & Rogier Klomp

EU32 ECOA 0023305570404 **

Martijn van Boven, Beer van Geer & Noortje van Eekelen

E-Minor **

Martijn van Tol & Tom Fassaert

PanEuropees

Annelies Termeer & Martijn Winkler

Het bevoorrechte huis

Tessel Brühl & Jochem de Vries

Charlie – The Paranoia Index **

Thomas Vroege & Mark Jan van Tellingen

Monetizing the Euro **

Geert Nellen, Roy van de Mortel, Thijmen Bink & Nicolette Nol

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2013

Liquid Journalism

Editie 2013 van de Sandberg@Mediafonds masterclass kreeg als thema LIQUID JOURNALISM – The medium and the message of non-linear narratives.

In deze editie ontwikkelen teams van programmamakers en ontwerpers een non-lineaire journalistieke productie. Met de inzet van nieuwe onderzoeksmiddelen duiden de deelnemers veranderingen in de samenleving en verwerken deze tot een bijzonder multidisciplinair project. De masterclass werd georganiseerd in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Vereniging van Onderzoeksjournalisten en What Design Can Do.

Tijdens een openbare bijeenkomst in de Stadsschouwburg ging Timo de Rijk, hoogleraar design cultures, in gesprek met het Britse ontwerpduo Hellicar & Lewis. Eind mei 2013 werden de projecten gepresenteerd in De Brakke Grond. Mediawetenschapper Mark Deuze verzorgde een inleiding en Marjan Hammersma, directeur-generaal Cultuur & Media (OCW), sloot de dag af.

 

Quoter *

Andreas Schöfl, Rob Meerman & Esther Wouda

SAAM *

Alexander Zeh & Dagan Cohen

Swartzshield *

Joris Hoebe, Tim Murck & Mickey van Zeijl

Play Mantelzorg *

Leonie van Noort & Eelco Wagenaar

Behind the Blue Screen *

Jaap van Heusden & Ruben Pater

My Secret Assistant

Geertjan Lassche, Viola Renate & Pinar Demirdag

IMMRS *

Erik van Gameren & Laurens Vreekamp

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2011

Wireless Stories

Editie 2011 van de Sandberg@Mediafonds masterclass kreeg als thema WIRELESS STORIES.De fysieke wereld van de stad en de virtuele wereld van het internet lopen meer en meer in elkaar over. Enerzijds raakt de fysieke ruimte voller en voller met elektronische, vaak onzichtbare maar niet minder aanwezige communicatie- en observatienetwerken. We organiseren ons sociale leven met de mobiele telefoon, vinden onze bestemming met GPS, krijgen toegang tot het openbaar vervoer dankzij RFID, terwijl CCTV-camera’s ons gedrag observeren. Anderzijds wordt de digitale ruimte steeds ‘fysieker’. Applicaties als Foursquare, Facebook Places en Google Maps koppelen bijvoorbeeld sociale netwerken en databestanden aan geografische locaties. Dit heeft grote gevolgen voor zowel de manier waarop we de openbare ruimtes ervaren, als voor de wijze waarop nieuws en verhalen worden uitgewisseld.

Deze editie van de masterclass ging in op de mogelijkheden en gevolgen van deze ontwikkelingen voor mediamakers. Wat betekent de opkomst van locatieve en mobiele media voor de inhoud en vorm van wat we elkaar vertellen? Vormt het groeiende aantal mediatoepassingen op straten en pleinen een beperking van de openbaarheid? Of kunnen deze toepassingen juist nieuwe vormen van openbaarheid in het leven roepen? Welke andere vertelvormen bieden deze mediatoepassingen en hoe kunnen we daar betekenisvolle applicaties en producties voor ontwikkelen?

Voor het traject werd samengewerkt met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en het Netwerk voor Mediamakers NPOX. De deelnemende teams kregen gastlessen van onder anderen Martijn de Waal, Anke Coumans, Paul Keller (CCNL), Marten Rabarts (Binger Filmlab), Floortje Daemen (Rathenau Instituut), Willem de Ridder, Marinka Copier (HKU), Bruno Felix (Submarine), William Valkenburg (NPO) en Antoinette Hoes (online media­ en communicatie­expert). Eind mei 2011 vond de slotpresentatie plaats in Trouw Amsterdam.

 

201212

Catherine van Campen, Casper Schipper & Bastiaan Terhorst

Codes of Life

Willem Baptist & Henrik van Leeuwen

Saving Face *

Hermen Maat, Karen Lancel & Matthijs ten Berge

The Oblivious **

Daan Roosegaarde, Ineke Smits & Paul Swagerman

Me Machine *

Ruben Abels & Monique Nolte

Play@HOI *

Ties Schenk, Myrthe Veeneman & Marjolein Vermeulen

Meet Your Stranger *

André Freyssen & Sander Veenhof

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2009

Stifo@Sandberg

Tuesday

Lotte Meijer & Erin Moore

Greyland State *

Ghalia Elsrakbi

Stateless.plug-in *

Florian Conradi

I Dove You *

Sylvain Vriens & Teun Castelein

Rayfish Footwear *

Ton Meijdam & Koert van Mensvoort

Erepodium

Annick Vroom & Arnoud van den Heuvel

The Grey Zone

Lidija Zelovic & Rogério Lira

Trendspotting

Alexander Oey & Hendrik-Jan Grievink

Andere Achterhuizen *

Marcel Prins & Marcel van der Drift

Cardboard Monument *

Margien Rogaar & Lauren Alexander

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2007

Stifo@Sandberg

Memory Maps

Jiska Rickels & Jonathan Puckey

Beperkt houdbaar *

Sunny Bergman & Debbie Mollenhagen

Tussen droom en daad

Daniel van Gils & Leo de Boer

Statusloterij *

Hanro Smitsman & Martijn Takken

Stemtaal

David de Jongh & Han Hoogerbrugge

Soundmuseum.fm *

Nathalie Bruys & Katja van Stiphout

Eclips *

Roeland Otten & Olivier Otten

Bsites *

Selby Gildenmacher & Sander Leemans

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2005

Stifo@Sandberg

Future News Networks

Willemiek Kluijfhout & Jan van den Berg

Herinnerdingen *

Boudewijn Koole & Ryan Oduber

Het nationaal beeldinstituut

Robert Oey & Martijn Engelbregt

Deepskin *

Jenne Sipman, Kim Engbers & Hendrik-Jan Grievink

Dagboek

Johan Timmers & Rogier Klomp

Passie & Pijn

Edith Kuyvenhoven & Noud Holtman

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2003

Stifo@Sandberg

1835+1 *

Koert Davidse, Roel Wouters & Marc Thelosen

Streetwise

Marc van Fucht & Anneke Saveur

Lagos from Far and Near *

Bregtje van der Haak & Silke Wawro

Tijdmachine

Marjolein Ruyg & Femke Hoyng

Songbase

Arno Kranenborg & Gabriëlle Marks

Eindeloos geluid

Jan WIllem Looze & Erna Bomers

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2001

Stifo@Sandberg

Berlage reizen

Ike Bertels, Madelinde Hageman & Ria Janssen

Knipoogmachine *

Eugenie Jansen & Clariet Manger Cats

Tiengemeten *

Digna Sinke & Fred Inklaar

From Zero *

Frank Scheffer, Koert van Mensvoort & Benedikt Weisser

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2017

Radical Imagination

We leven in radicale tijden. Dit is een kantelpunt – voor het milieu, de sociale gelijkheid, de politiek en zeker voor onze media, verbeelding en technologie. Steeds meer kunstenaars, opiniemakers en denkers roepen op tot een nieuw constructief radicalisme, inspirerende vormen van samenwerken, subversieve kunst en extreme alternatieven.

Onder begeleiding van Anna Pedroli, Juha van ’t Zelfde en Dimitri Nieuwenhuizen hebben acht antidisciplinaire teams van o.a. programmamakers, ontwerpers, journalisten, data-analisten en nieuwe media kunstenaars intensief samengewerkt. Gedurende zes maanden hebben zij gezocht naar nieuwe mediatoepassingen: radicale vormen van bewegend beeld, interactie, design, journalistiek en film.

De innovatieve projecten die hieruit voortkomen zullen zij in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid voor het eerst presenteren. Het geheel wordt ingeleid door Syb Groeneveld, directeur Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De afsluitende borrel stelt deelnemers en genodigden in staat nieuwe samenwerkingsverbanden te verkennen. De teams lichten hun projecten dan graag nader toe.

 

Face the Interface **

Anja Groten & Hay Kranen

Xe

Benedikt Wöppel & Martijn van der Wardt

Attention as Currency

Heleen Blanken & Philip Schütte

Maria’s Lab

Sherida Halatoe & Elja Looijestijn

Iedereen is live

Stëfan Schäfer & Jasper Koning

Designing a Language

Peter Bilak

Humaan Kapitaal

Laura Hermanides & Jan Willem Petersen

The Independent Show

Donna Verheijden & Leon Zervos

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2014

Quantified Reality

Editie 2014 van de Sandberg@Mediafonds masterclass kreeg als thema QUANTIFIED REALITY: een verhaal tussen data, macht en werkelijkheid.

Het gebruik van Big Data belooft inzicht, overzicht en transparantie, maar roept ook vragen op. Wat rest er aan privacy in een transparante wereld? Zijn mediamakers nog in de positie om al die data in een onafhankelijk kader te plaatsen, los van politieke en economische belangen? Hoe kunnen zij helpen het publieke inzicht te vergroten vanuit basiswaarden als tolerantie, openheid en menselijkheid? Deze vragen vormden het startpunt voor de masterclass.

Als onderdeel van het traject was er o.a. een sessie in samenwerking met Waag Society onder de noemer ‘Let’s fix the internet – onder de motorkap’ met als sprekers Peter Vlemmix, Frank Kresin, Mieke van Heesewijk en Marleen Stikker. Tijdens een proefpresentatie kregen de teams feedback van o.a. Martijn de Waal, Hans de Zwart (directeur van Bits of Freedom) en documentairemaker Maartje Nevejan. Op 5 juni 2014 presenteerden de teams hun projecten in de Tolhuistuin.

 

Teneo

Onno Warns & Jonathan Looman

You are exclusively invited – a personal contemporary art guide

Vincent Lindeboom, Marijke Cobbenhagen & Chantal Hendriksen

The List **

Nirit Peled & Max Bruinsma

The Smell of Data *

Froukje Tan & Leanne Wijnsma

Stories Untold **

Jair Stein & Dimitri Tokmetzis

Re: See – resee your world

Sander Burger & Janneke de Rooij

Metabiography

Elsbeth Fraanje & Yuri Veerman

We Are Data *

Thomas Blom & Tijl Akkermans

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2012

Curating Reality

Editie 2012 van de Sandberg@Mediafonds masterclass kreeg als thema CURATING REALITY – New tools for investigative journalism.

Er zijn meer middelen dan ooit om informatie te vergaren, te duiden en te verspreiden. Nieuwe vormen van verslaglegging – zoals datajournalistiek, crowdsourcing en sociale netwerken – worden steeds belangrijker. Hoewel vaak gesproken wordt van een ‘crisis’ in de journalistiek, lijkt er eerder sprake van een explosieve toename van journalistieke praktijken en van sterke innovatie in het vakgebied door een enorme hoeveelheid aan nieuwe mogelijkheden.

De deelnemers werkten aan de ontwikkeling van journalistieke producties die gebruik maken van nieuwe ‘tools’ voor en vormen van journalistiek onderzoek. Hiertoe werd samengewerkt met de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en de Stichting Verhalende Journalistiek .

De openingsconferentie vind plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) met internationale sprekers. De deelnemende teams kregen vervolgens gastlessen van onder anderen Henk van Ess (VVOJ), Paul Myers (BBC), filmmaker Digna Sinke, Richard van der Laken (Designpolitie) en Bregtje van der Haak (VPRO). Onderdeel van het curriculum was verder een semi-publieke workshopdag over narratieve journalistiek met medewerking van Amy Ellis Nutt, winnares van de Pullitzer Prize 2011. Begin juni 2012 vond een publieke slotpresentatie plaats in EYE.

 

Shippr *

Juha van 't Zelfde & Maurits de Bruyn

Behind the facades

Geert van de Wetering & Anja Groten

Taxodus *

Femke Herregraven

Big data: de Shell search *

Shuchen Tan & Rogier Klomp

0. (nulpunt) *

Vinca Kruk, Daniel van der Velden & Jonas Staal

Peilen doe je zo *

Valérie Schuit & Coralie Vogelaar

(An)other Body

Lina Issa

Waarom kijken

Katelijne Schrama

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2010

Follow The Money

Editie 2010 van de Mediafonds@Sandberg masterclass kreeg als thema FOLLOW THE MONEY – De database als vertelvorm.


Aan het begin van de eenentwintigste eeuw speelt ons leven zich af in een aaneenschakeling van databases en spreadsheets. Niet alleen struinen we de hele dag door talloze datastromen als YouTube, Google en Facebook; bij alles wat we doen, laten we ook sporen achter in andere databases; van de ov-chipkaart en bonuskaart tot het elektronisch patiëntendossier. Sporen die statistici vervolgens door de mangel halen, om ons niet alleen een boek, verzekering of lening aan te raden, maar ook om ons collectieve koop- en zoekgedrag te bestempelen tot nieuwe levensstijl. Of om te zien of ons profiel overeenkomt met dat van een risicogroep of een potentiële terrorist.

Datavisualisatie, de discipline waarin datastromen op prikkelende, poëtische of juist inzichtelijke wijze worden verbeeld, heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Zowel door de groeiende beschikbaarheid van veel data, als door het verlangen om door middel van visualisaties grip te krijgen op steeds complexere werkelijkheden. De masterclass ging in op de mogelijkheden en gevolgen van deze ontwikkelingen voor mediamakers. Welke nieuwe vormen van vertellen kunnen datavisualisaties opleveren? Zal de datafilm de nieuwe documentairevorm worden?

Als extra partner voor deze editie was de faculteit Economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam aangetrokken. Het traject werd begeleid door Martijn de Waal en Annet Dekker. De masterclass ging van start met een openbare conferentie in De Balie, met sprekers als Ian Forrester, Christian Nold, Mieke Gerritzen, Staffan Landin en Richard Rogers. De deelnemende teams kregen vervolgens gastlessen van o.a. Hans de Ruiter (CBS), Simon Pummell (filmmaker), Erik van Heeswijk (VPRO), Bruno Felix (Submarine), Luz Turner (webdesigner, consultant Iconomical), Richard Rogers (Media & Cultuur, UvA), Prof. Dr. Philip Hans Franses (Erasmus Universiteit) en Antoinette Hoes (online media en communicatie expert). De slotpresentatie in mei 2010 vond eveneens plaats in De Balie.

 

Decalogue

Reineke Otten, Astrid Bussink & Hannah Bonjer

Money & Speed: Inside the Black Box *

Joris Maltha, Daniel Gross & Marije Meerman

Staat van angst

Liesbeth Noordergraaf, Simona Kicurovska & Femke Snelting

De Cirkel *

Floris Douma & Victor Vroegindeweij

Atlas of Pentecostalism *

Bregtje van der Haak & Richard Vijgen

iYou *

Bert Kommerij & Niels Schrader

GPS film / Story engine *

Corinne van Egeraat, Esther Polak & Ivar van Bekkum

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2008

Stifo@Sandberg

Made with love *

Helena Muskens & Quirine Racké

The Scene Machine *

David Lammers & Dima Stefanova

Traanfontijn

Norbert ter Hall & Ruben van Leer

7 Scene Shuffle *

Mirjam Marks & Heerko van der Kooij

Gladijs

Patrick Bisschops & Keez Duyves

PMCS

Daniel Dekkers & Rene Engelenburg

Een rondje van de zaak

Agnes de Ruijter & Merel Mirage

Open *

Marjolein Ruyg & Bjorn Wijers

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2006

Stifo@Sandberg

Schokland & ik *

Bente Hamel & Antonio Consilvio

Sexypedia *

Menna Laura Meijer & Yariv Alter Fin

Bloot.tv

Micha Kamp, Manuela Porceddu & Derk Reneman

Het geheugenhuis *

Tamara Miranda & Dario Bardic

The Eyeconomist *

Hans Pool, Maaik Krijgsman & Rolf Coppens

The Great Wall of China *

Yan Ting Yuen & Jonas Vorwerk

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2004

Stifo@Sandberg

ZOOM: Het tastbare geheugen

Willem Wits & Niels Schrader

Hella Haasse *

Sara Kolster & Machteld van Gelder

The Hermitage Stories

Aliona van der Horst & Dario Bardic

Slamsphere *

Wilco Bello & Jeroen Disch

Bak een verhaal *

Arnoud van den Heuvel & Sjoerd van den Broek

De (on)geloofstest *

Ingeborg Jansen & Olivier Otten

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling
2002

Stifo@Sandberg

Public/Private

Marjoleine Boonstra, Janine Huizenga & Annelys de Vet

Ditvoorst Solidarity Genius *

Thom Hoffman & Joes Koppers

Geheime gedachten *

Simone van Dusseldorp & Luna Maurer

De adagia van Erasmus *

Anette Apon, Lies Janssen & Henk Jan Bouwmeester

* project is gerealiseerd
** project is in ontwikkeling

Fatal error: Cannot use object of type WP_Query as array in /domains/sandbergmediapark.nl/DEFAULT/wp-includes/class-wp-query.php on line 3080